Onderzoek verduurzaming Beitel Heerlen
Indiendatum: 23 mrt. 2023
- - Wat verstaan we onder een duurzamer bedrijventerrein?
- - Tot welk doel wil men komen?
- - Wordt ook besparen van energie meegenomen?
- - Heeft het college voor ogen dat ondernemers samenwerken in
opwek en het onderling uitwisselen en de mogelijke gelijke opslag van
hernieuwbare energie en die ter plekke wordt wordt opgewekt?
- - Hoe past een op te richten sociaal energiebedrijf in dit onderzoek en/
of maakt een lokaal sociaal energiebedrijf onderdeel uit van deze
onderzoeksopdracht?
- - Worden er kaders opgesteld voor een CO2-vrij bedrijventerrein?
- Wordt de factor financiering meegenomen in de haalbaarheid?
Vlgs website gemeente Heerlen
Subsidie voor verduurzamen bedrijventerrein De Beitel
Heerlen verleent een subsidie aan Stichting Groene Economie Limburg om te onderzoeken hoe bedrijven op De Beitel samen kunnen komen tot een duurzamer bedrijventerrein. Daarbij wordt gekeken naar samenwerking op het gebied van energiegebruik, duurzame opwek van energie en slimme energieopslag. De haalbaarheidsfase loopt van april tot en met juli 2023. Stichting Groene Economie Limburg en onafhankelijk adviseur Jacko D’Agnolo onderzoeken samen met bedrijven wat haalbaar en kansrijk is om via een collectieve aanpak het bedrijventerrein de Beitel verder te verduurzamen. Hiervoor kijken ze naar het energieverbruik, de plannen van bedrijven en de kansen en ambities voor het bedrijventerrein. Het vervolg is om met bedrijven die willen aansluiten daadwerkelijk aan de slag te gaan met verduurzamen van de bedrijven en met energietransitie van het bedrijventerrein. De gemeente Heerlen, Bedrijven Terrein Management (BTM) Parkstad en de Industriële Kontaktgroep de Beitel (IKB) faciliteren de haalbaarheidsfase.Wethouder Martin de Beer kijkt uit naar de uitkomst van het onderzoek: “Door nieuwe regels, hoge energiekosten en beperkte capaciteit op het stroomnet willen bedrijven hun gebouwen opknappen en verduurzamen. Samenwerking kan leiden tot nieuwe kansen. En als de pilot slaagt kan dit een voorbeeld zijn voor andere bedrijventerreinen in de stad en regio. Zo blijven we een aantrekkelijke regio voor bedrijven en kunnen we de werkgelegenheid ook in de toekomst op peil houden.”
Indiendatum:
23 mrt. 2023
Antwoorddatum: 18 apr. 2023
Geachte mevrouw Géron en de heren Verreck en Nefjodov,
Naar aanleiding van uw vragen d.d. 23 maart 2023 inzake onderzoek verduurzamen de Beitel delen wij u het volgende mede.
Vraag 1
Wat verstaan we onder een duurzamer bedrijventerrein?
Antwoord
Bij de Beitel focussen we ons ikv van het traject met Groene Economie op de energetische verduurzaming. Dit is het traject van energie besparen, slim gebruik, duurzame opwek en opslag.
Vraag 2
Tot welk doel wil men komen?
Antwoord
Doel is om bedrijven tot samenwerking te stimuleren bij het verminderen van het energiegebruik en het opwekken en opslaan van duurzame energie.
Vraag 3
Wordt ook besparen van energie meegenomen?
Antwoord
Zie antwoord bij vraag 1.
Vraag 4
Heeft het college voor ogen dat ondernemers samenwerken in opwek en het onderling uitwisselen en de mogelijke gelijke opslag van hernieuwbare energie en die ter plekke wordt opgewekt?
Antwoord
In de eerste fase van het onderzoek (de haalbaarheidsfase) wordt ook gekeken of bedrijven al samenwerken en op welke wijze, ook ikv opwekken van energie, en wat mogelijkheden zijn tot (verbeteren van de) samenwerking.
Vraag 5
Hoe past een op te richten sociaal energiebedrijf in dit onderzoek en/of maakt een lokaal sociaal energiebedrijf onderdeel uit van deze onderzoeksopdracht?
Antwoord
Eerste prioriteit is de uitwisseling van energie tussen de bedrijven; in een later stadium wordt naar de bredere omgeving gekeken, zoals een mogelijke aansluiting bij een lokaal sociaal energiebedrijf.
Vraag 6
Worden er kaders opgesteld voor een CO2-vrij bedrijventerrein?
Antwoord
Wij volgende afspraken uit het klimaatakkoord van Nederland. In 2030 wordt gestreefd naar een CO2-uitstoot die 55% lager is dan in 1990 en in 2050 wordt gestreefd naar een reductie van 95%. Om die reductie te bereiken worden voor verschillende sectoren die doelstellingen vastgelegd, zo ook voor het bedrijfsleven c.q. de industrie en daarmee ook voor bedrijventerreinen.
Vraag 7
Wordt de factor financiering meegenomen in de haalbaarheid?
Antwoord
De opzet van een businesscase inclusief financiering is onderdeel van de aanpak.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijstandregels voor jongeren
Lees verderWat is het resultaat van het lucht-emissieonderzoek bij VDL-Castings?
Lees verder