Commissie maat­schappij en welzijn - Kanke­ratlas


Indiendatum: 19 jan. 2023

Gisteren was de kankeratlas in het nieuws. (https://iknl.nl/kankeratlas)

Hierop is te zien welk soort kanker in welke regio vaker voorkomt dan in andere regio’s. Voor Heerlen kleurt de kaart rood voor longkanker. Wat de oorzaak hiervan ook is, longpatiënten hebben in ieder geval gezonde lucht met weinig fijnstof nodig. Daarnaast zorgt goede luchtkwaliteit ook voor preventie van longkanker en andere ziektes.

Zal de portefeuillehouder n.a.v. deze getallen in de kankeratlas onderzoeken hoe de luchtkwaliteit in Heerlen verbeterd kan worden?

Dit kan met allerlei maatregelen en past ook binnen het Schone Lucht Akkoord dat Heerlen heeft ondertekend. (https://www.schoneluchtakkoord.nl)

Ook adviseren organisaties die zich met luchtkwaliteit bezighouden om dit mee te nemen in de omgevingsvisie.

De gemeente Amersfoort wijdt bijvoorbeeld een deel van haar website aan voorlichting over de gevaren van houtstook voor de gezondheid en hoe te handelen bij overlast. https://www.amersfoort.nl/beperkte-mogelijkheden-handhaving-houtstook-door-gemeente-0

Is de portefeuillehouder ook voornemens een ontmoedigingsbeleid te voeren voor houtstook? En via diverse kanalen inwoners te wijzen op de gevaren van houtstook? https://iplo.nl/thema/lucht/voorlichtingsmateriaal-houtstook-2022-2023/

En zou de portefeuillehouder voor houtstook de gemeentelijke ambities willen meenemen in de omgevingsvisie? https://iplo.nl/thema/lucht/regels-houtstook-vanuit-woningen/

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft voor houtstook aan huis 5 voorbeeldregels opgenomen die heel eenvoudig gebruikt kunnen worden. https://iplo.nl/thema/lucht/regels-houtstook-vanuit-woningen/

Ook met vuurwerk komt een enorme hoeveelheid fijnstof in de lucht. Zouden de gegevens van de kankeratlas ook een reden kunnen zijn om, evenals veel andere steden in Nederland, een vuurwerkverbod in te voeren in Heerlen?

Rigoureuze vergroening kan ook zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Dit komt ook meermaals terug in het coalitieakkoord. Kan de verantwoordelijke portefeuillehouder aangeven hoe het met deze plannen staat? Wordt deze vergroening ook meegenomen in een onderzoek naar de verbetering van de luchtkwaliteit in Heerlen?

Daarnaast zijn er nog tal van andere mogelijkheden om de luchtkwaliteit in Heerlen te verbeteren waaronder emissieloos transport in de binnenstad, goedkoop openbaar vervoer en deelauto’s enz. Het voert onder dit agendapunt te ver om dit allemaal te noemen.

We hopen dat de portefeuillehouder deze overige facetten ook mee zal nemen in een onderzoek naar een betere luchtkwaliteit in Heerlen.