Heerlen loopt voorop in Limburg met nota dieren­welzijn


https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230504_92987796

4 mei 2023

Heerlen is een van de eerste gemeenten in Limburg heeft Heerlen een nota dierenwelzijn. Met aandacht voor duiven, zwerfkatten, oehoe’s, dierenbuddy’s en overlastgevende roeken. De Dierenbescherming is lovend, voor de Partij voor de Dieren is dit slechts ‘een begin’.

Wie zich afvraagt wat de Partij voor de Dieren in de Heerlense gemeenteraad doet, krijgt met de eerste nota dierenwelzijn antwoord. Het initiatief voor het nieuwe beleidsstuk is van de ‘dierenpartij’ en telt een kleine veertig pagina’s met een keur aan maatregelen om het welzijn van alle dieren, de biodiversiteit en het milieu te bevorderen.

Alle dieren komen aan bod, groot en klein, wild en gedomesticeerd, nuttig en op het eerste oog minder nuttig, van bijen tot roeken, van zwerfkatten tot schapen. Is dit de verzilvering van de deelname aan de coalitie voor de PvdD, die samen met de PvdA en GroenLinks één wethouder (Casper Gelderblom) levert? Ja, stelt het college.

Zere plek

Toch is de PvdD geenszins in zijn nopjes met de nota. „Dit gaat ons niet ver genoeg”, zegt raadslid Eliane Géron. Ze verwijst naar een concept dat de partij op verzoek van de gemeente heeft opgesteld, maar waarvan veel te weinig is overgenomen. Géron wil pas in de komende vergadering de vinger op de zere plek leggen.

Partijgenoot en Statenlid Pascale Plusquin uit Heerlen is uitgesprokener. Ze stelt dat nog maar weinig gemeenten in Limburg zo’n nota kennen. „Dit is een goed begin, maar ook niet meer dan dat. Ik mis bijvoorbeeld een verbod op ballonnen, dat kan echt niet meer. Dieren eten die op, waardoor hun maag verstopt raakt en ze verhongeren. Ook geen vuurwerkverbod, niets over handhaving van jachthutten en over vergoeding voor dierenartskosten voor minima.”

In het oog springen maatregelen voor kwetsbare mensen met een huisdier. Heerlen wil met dierenbuddy’s werken voor mensen die hun dier niet meer kunnen uitlaten, minima die hun dier moeten afstaan aan de dierenbescherming kunnen dat op kosten van de gemeente doen, de hondenbelasting verdwijnt stapsgewijs en er komt opvang voor dieren in huiselijke crisissituaties.

Gesteriliseerd

Zwerfkatten worden gevangen, gesteriliseerd en teruggezet, roofvogels, reptielen en uilen mogen niet meer worden ingezet bij evenementen, andere dieren alleen als ze een educatief doel dienen. Ook komt er een algeheel voederverbod in heel Heerlen. Hoe schattig en goedbedoeld soms, Heerlen zegt ‘doe het niet’, want duiven, ratten en ook roeken (zie kader) profiteren ervan.

Woordvoerder Niels Kalkman van de landelijke Dierenbescherming is lovend: „Het lijkt erop dat Heerlen hier echt in vooroploopt. De gemeente verdient een dikke pluim en is een voorbeeld voor andere gemeenten.”


Gerelateerd nieuws

Burgerberaad

Burgerberaad We hebben het opgenomen in ons verkiezingsprogramma. En zijn verheugd dat het wordt opgepakt. Het is uiterst be...

Lees verder

NS en gemeente werken alsnog aan stationspiano voor Heerlen Centraal

Heerlen - De kans is groot dat na Maastricht ook Heerlen een piano in de stationshal krijgt. De NS en de gemeente Heerlen g...

Lees verder