NS en gemeente werken alsnog aan stati­onspiano voor Heerlen Centraal


https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230622_93267039?

27 juni 2023

Heerlen -

De kans is groot dat na Maastricht ook Heerlen een piano in de stationshal krijgt. De NS en de gemeente Heerlen gaan met elkaar in gesprek om dat voor elkaar te krijgen. Een eerder bezwaar tegen de piano is er niet meer.

In 2019, bij de opening van het nieuwe station in het Maankwartier, hebben Heerlen en de NS afgezien van de plaatsing van een piano in de stationshal. Toen zaten er nog servicemedewerkers van de NS in de hal. Zij zaten niet te wachten op pianogepingel dat de hele dag door de holle ruimte zou galmen.

Lukraak

Want de praktijk op inmiddels twintig stations in Nederland leert dat er soms een zeer vaardig pianist achter het instrument plaatsneemt, waardoor reizigers nog wel eens het besef van tijd verliezen en hun trein dreigen te missen. Maar soms zijn er ook mensen die lukraak wat toetsen aanslaan en is het niet overdreven om van ‘overlast’ te spreken. Om die reden is een stationspiano wel eens vernield of omvergegooid.

De servicemensen zitten er niet meer, laat de NS weten, dat bezwaar is dus weggenomen. Op advies van ‘klein links’ in de gemeenteraad (PvdA, PvdD en GroenLinks, alle drie één zetel) heeft het gemeentebestuur dan ook contact opgenomen met de spoorwegen om Heerlen alsnog aan een stationspiano te helpen. „Want die kan voor extra sfeer en beleving in de stationshal zorgen”, zegt wethouder Jordy Clemens.

Schubert

De enige stationspiano van Limburg staat op station Maastricht. Amsterdam telt vier stations met een piano. Zelfs in het kleine Cuijk, halte voor de stoptrein Venlo-Nijmegen staat een stationspiano. Op Den Haag Centraal heeft Mark Rutte ooit een stukje Schubert op de piano gespeeld.

De NS staan er positief tegenover om Heerlen Centraal aan het rijtje toe te voegen. „Waar we het wel nog over moeten hebben is dat een piano moet worden aangeschaft en ook onderhouden”, zegt woordvoerder Arno Leblanc van de NS. „En we moeten kijken of de piano wel de hele dag kan blijven staan. We willen ook ProRail erbij betrekken, want dat gaat over de doorstroming van reizigers in het station. En we willen nog in overleg met mensen die de hele dag op het station werken, zoals het personeel in de StationsHuiskamer. Maar daar is absoluut uit te komen hoor.”

Gerelateerd nieuws

Heerlen loopt voorop in Limburg met nota dierenwelzijn

Heerlen is een van de eerste gemeenten in Limburg heeft Heerlen een nota dierenwelzijn. Met aandacht voor duiven, zwerfkatten...

Lees verder

Contentmaker voor onze social mediakanalen

De gemeenteraadsfractie Partij voor de Dieren Heerlen is op zoek naar een enthousiaste, creatieve en vindingrijke contentmake...

Lees verder