Burger­beraad


9 december 2022

Burgerberaad

We hebben het opgenomen in ons verkiezingsprogramma. En zijn verheugd dat het wordt opgepakt. Het is uiterst belangrijk dat bewoners Heerlen meepraten over belangrijke zaken die ons allen aangaan en dat het bestuur luistert naar de adviezen van burgers. De fractie van Partij voor de Dieren zal er alles aan doen om deze vorm van inspraak mogelijk te maken. Ook een groep burgers is druk bezig met het mogelijk maken van het burgerberaad.

Eva Rovers schreef er een boek over -Nu is het aan ons- Het is tijd voor echte democratie.

De huidige democratie heeft behoorlijk wat krassen opgelopen.

Hoe werkt een burgerberaad?

Bij een burgerberaad buigt een gelote groep inwoners zich over een complex maatschappelijk probleem. Dat gaat in drie fases. In het begin wisselen de gelote inwoners perspectieven uit en laten ze zich grondig informeren door experts en ervaringsdeskundigen. In de tweede fase gaan zij zich ‘beraden’, ook wel ‘delibereren’ genoemd. Op basis van hun ervaringen en perspectieven zoeken ze naar common ground en van daaruit naar oplossingen die het algemeen belang dienen. Tot slot formuleren de deelnemers aanbevelingen voor nieuw beleid. Vaak tellen aanbevelingen pas mee als 75% à 80% van de deelnemers zich kan vinden in het voorstel.

https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/citizenlab/eva-rovers-over-het-burgerberaad

Heerlen buigt zich over de kansen en mogelijkheden van een burgerberaad. In Eupen werken ze al drie jaar met burgerberaden. Komend kwartaal gaat de gemeenteraad op werkbezoek in Eupen.

In september heeft Eva Rovers een lezing gegeven in een ruim bezette raadszaal in Heerlen.

Gerelateerd nieuws

Film: Wolf

Het is niemand ontgaan: de wolf is terug in Nederland. Zeer bijzonder, aangezien de wolf 150 jaar geleden uit Nederland verdw...

Lees verder

Heerlen loopt voorop in Limburg met nota dierenwelzijn

Heerlen is een van de eerste gemeenten in Limburg heeft Heerlen een nota dierenwelzijn. Met aandacht voor duiven, zwerfkatten...

Lees verder