Pride Photo Tentoon­stelling 2022


Indiendatum: 22 aug. 2022

  1. Is het college het met ons eens dat regenboogstad Heerlen, bij uitstek een plek is voor een tentoonstelling over diversiteit zoals de Pride Photo Tentoonstelling?
  2. Zo ja: heeft de gemeente al onderzocht of deze tentoonstelling ook in Heerlen kan plaatsvinden?

Zo nee: is de wethouder alsnog bereid om dit te doen?

Voor de periode 25 november tot 18 december is nog geen locatie voor de tentoonstelling gevonden.

  1. Is de wethouder bereid om bij de organisatie van Pride Photo Tentoonstelling aan te geven dat de gemeente Heerlen klaar staat om als gastheer voor de expositie voor de periode te zijn óf deze van een andere gemeente over te nemen, in het geval dat de tentoonstelling in een andere gemeente nogmaals vroegtijdig afgebroken worden wegens vandalisme.

De Pride Photo Tentoonstelling 2022 reist door Nederland en vertelt met fotografie verhalen over diversiteit in seksuele oriëntatie en gender.
De beelden bieden een blik op levens en werelden die voor sommigen wellicht vertrouwd zijn, en voor anderen nieuw, misschien verrassend of zelfs een beetje ongemakkelijk. Met deze foto’s willen de organisatoren van de tentoonstelling bezoekers stimuleren om op een laagdrempelige en respectvolle manier na te denken over seksuele en genderdiversiteit. Het doel is om een dialoog op gang te brengen over vooroordelen en de vaak benarde mensenrechtensituatie waar de LHBTQIA+ gemeenschap wereldwijd mee te maken heeft.

Op een aantal locaties waar de tentoonstelling tot nu toe gehouden is, zijn foto’s beklad. De aanvallen maken veel emoties los binnen en buiten de LHBTQIA+-gemeenschap. Het is een voorbeeld van het geweld en de intolerantie waar veel mensen vandaag de dag nog steeds mee te maken hebben.

De indieners van deze vragen vinden het van belang dat Heerlen laat zien te staan voor de LHBTQIA+-gemeenschap, ook als het gaat om zichtbaarheid in de openbare ruimte.