Illegale kinder­boer­derij Bert’s Animal Verhuur op Kids Weekend ’22 Heerlen


Indiendatum: 3 okt. 2022

Een stad als speeltuin voor kinderen, dat is de bedoeling van het Kids Weekend, gehouden op 24 en 25 september j.l. Leuk voor de kinderen zou je zeggen! Jazeker, maar voor de aanwezige dieren op de kinderboerderij was dat niet het geval.

Ondanks eerdere bezwaren en vragen van Partij voor de Dieren aan het college, was ook deze keer een kinderboerderij onderdeel van het kinderfestijn. Deze kinderboerederij bleek de mobiele kinderboerderij van “Bert’s Animal Verhuur” te zijn. Een onderneming die eerder door de rechter is gesommeerd zijn bedrijfs- activiteiten te staken vanwege malafide praktijken!

 1. Is het college ervan op de hoogte dat er in Heerlen een illegale kinderboerderij heeft deelgenomen aan het Kids Weekend van 24 en 25 september jl.?
 2. Wat is het beleid van de gemeente Heerlen ten aanzien van het vermaak met dieren tijdens evenementen?
 3. Is voor het Kids Weekend een vergunning verleend? Zoja, is bij de vergunningsverlening ook specifiek vergunning verleend voor een kinderboerderij in het algemeen en voor deelname van Bert’s Animal Verhuur in het bijzonder?
 4. Is het college op de hoogte van volgende zaken:
 5. Dat de dieren van de kinderboerderij tijdens het Kids Weekend afkomstig zijn van Bert’s Animal Verhuur?
 6. Dat Bert’s Animal Verhuur in het Gelderse Appeltern in 2019 door de rechter is gesommeerd om de bedrijfsvoering te beëindigen wegens verschillende overtredingen van de wet?
  • Dat er naast volwassen dieren voor deze kinderboerderij ook jonge dieren zijn geëxploiteerd waaronder biggetjes, alpaca-veulens en hondenpups?
  • Dat deze dieren over grote afstand (ca. 155 kilometer enkele reis) zijn ver- voerd naar Heerlen en na een stressvolle dag weer terug naar Gelderland?
  • Dat uit eerder beeldmateriaal is gebleken dat deze dieren steeds bij elkaar in de vrachtwagen worden gezet, ongeacht soort of leeftijd?
  • Dat de dieren zich tijdens het evenement niet terug konden trekken en daar- mee hun soorteigen gedrag niet konden uitoefenen zoals dat in de wet Die- ren is vastgelegd?
  • Dat volwassenen en kinderen binnen de omheining van de kinderboerderij mochten komen en de dieren mochten aaien? (zie foto’s)

  5. Is het college voorts van het volgende op de hoogte:

  • Dat dieren die bij evenementen worden gebruikt, vaak hun soorteigen gedrag niet kunnen vertonen?
  • Dat deze dieren zich vaak niet kunnen terugtrekken?
  • Dat verhuurbedrijven vaak niet bijhouden hoe vaak welk dier verhuurd wordt en dat dit kan leiden tot welzijnsproblemen?
  • Dat begeleiders vaak niet zijn opgeleid om dieren te verzorgen en te zien wanneer dierenwelzijn in gedrang komt?
  • Dat dieren en mensen ziektes met zich kunnen meedragen en die op elkaar kunnen overbrengen? *

  6. Bovenstaande constaterende, wat zal het beleid van gemeente Heerlen inzake vergunningsverstrekking voor komende evenementen met dieren zijn?

  Helaas worden dieren nog altijd gebruikt voor het vermaak van mensen en lijden dieren daaronder. De dieren die bij evenementen worden gebruikt, kunnen vaak hun soorteigen gedrag niet vertonen. Ook hebben zij vaak geen mogelijkheid om zich terug te trekken. In Nederland staan ongeveer 200 bedrijven geregistreerd bij de Kamer van Koophandel die dieren verhuren voor evenementen, zoals mobiele kinderboerderijen, roofvogelshows en levende kerststallen. Alle bedrijven bij elkaar bieden ongeveer 150 diersoorten aan en in totaal enkele duizenden individuele dieren. Door verhuurbedrijven wordt niet altijd bijgehouden hoe vaak welk dier verhuurd wordt. Vaak zijn begeleiders van de dieren niet geschoold voor de aard van deze werkzaamheden. Dit kan leiden tot welzijnsproblemen bij de dieren.

  Hoewel Bert’s Animal Verhuur in het Gelderse Appeltern door de rechter is gesommeerd om de bedrijfsvoering te beëindigen wegens verschillende overtredingen van de wet, zijn er afgelopen weekend opnieuw illegaal dieren verhuurd.

  Tijdens het Kids Weekend in Heerlen werden alpaca’s, ezels en pony’s, maar ook puppy’s tentoongesteld. Ooggetuigen melden aan House of Animals dat er nauwelijks toezicht was en de jonge dieren voortdurend werden aangeraakt en opgetild.

  Het transport heen en terug van Appeltern in Gelderland naar Heerlen in Limburg betrof minimaal 310 kilometer. Uit eerder beeldmateriaal gemaakt door House of Animals blijkt dat de dieren bij elkaar in de vrachtwagen worden gezet, ongeacht soort of leeftijd.

  House of Animals heeft inmiddels een handhavingsverzoek bij de gemeente West Maas en Waal neergelegd. Ook is er een handhavingsverzoek gedaan wegens illegale hondenhandel en aangifte van het overtreden van de transportverordening.

  https://www.animalstoday.nl/il...;•https://www.oldenzaal.nl/sites...

  https://www.oldenzaal.nl/sites...oldenzaal-2020---bijlage-07-hygienerichtlijnen-evenementen-met-die- ren.pdf

  https://www.partijvoordedieren... over-het-toekennen-van-een-groot-bedrag-aan-now-steun-aan-een-meermaals- veroordeeld-bedrijf-dat-weigert-dwangsommen-te-betalen#antwoorden

Interessant voor jou

Pride Photo Tentoonstelling 2022

Lees verder

MONDELINGE VRAGEN in Commissie Maatschappij en Welzijn d.d. 12 oktober ’22

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer