Monde­linge vragen Géron Onveilige situatie bij kinder­opvang ‘het Rozen­poortje’


Indiendatum: 26 nov. 2018

Kinderopvang ‘het Rozenpoortje’ is sinds september 2015 gehuisvest in de oude “ Broederschool”. De toegang bestaat uit een prachtige, maar helaas onveilige houten deur.

Er zijn kennelijk al herhaaldelijk klachten geuit door de kinderopvang bij de gemeente over het feit dat de deur niet dichtvalt, wat tot onveilige situaties kan leiden voor de kinderen (zij kunnen onder een auto terecht komen als ze zo de deur uit kunnen lopen).

Er is door de gemeente naar een oplossing gekeken, maar dat heeft nog niet geleid tot een correct sluitende deur. De laatste melding zou zijn afgedaan met de mededeling dat “het aan het weer ligt".

Dat leidt tot bijgaande vragen van de PvdD-fractie.

  • Is het College bekend met de onveilige situatie bij ‘het Rozenpoortje’?

  • Is het College bereid om op zeer korte termijn zorg te dragen voor de veiligheid van de kinderen van ‘het Rozenpoortje ‘door een oplossing te vinden voor de niet correct sluitende deur?

    ‘Het Rozenpoortje’ beschikt verder niet over een wachtruimte waar ouders, opa’s en oma’s even kunnen plaatsnemen tot ze hun kroost kunnen ophalen. Met name voor minder validen en ouderen (opa’s en oma’s) is dit een groot gemis.

    - Is het College bereid om te onderzoeken of er in een kleine wachtruimte voorzien kan worden in de centrale hal voor de kinderopvang?

Indiendatum: 26 nov. 2018
Antwoorddatum: 10 dec. 2018

Vraag 1) Is het College bekend met de onveilige situatie bij het Rozenpoortje? Is het College bereid om op zeer korte termijn zorg te dragen voor de veiligheid van de kinderen van het Rozenpoortje door een oplossing te vinden voor de niet correct sluitende deur?

De GGD houdt in opdracht van de gemeente toezicht op de kinderopvangorganisaties in Heerlen. De GGD inspecteert jaarlijks en ziet onder meer toe op de veiligheid van de kinderopvang. Bij het Rozenpoortje is geen onveilige situatie geconstateerd. De toegang tot de kinderopvang is veilig bevonden. De klinken van de deuren van de kinderopvang zijn conform voorschriften zo hoog aangebracht dat de kinderen deze niet zelf kunnen openen. Het is niet vanzelfsprekend dat kinderen zonder begeleiding toegang tot de buitendeur hebben. De leidsters van de kinderopvang of de verzorgers, die het kind brengen of ophalen, moeten daarop toezien. De leidsters van de kinderopvang zijn daartoe wettelijk verplicht.

Bij de klacht gaat het om de buitendeur. Het betreft een monumentale, bij het Broederhuis passende deur uit 1920 die gevoelig is voor bepaalde weersomstandigheden. Als het te koud of te warm wordt, moeten de huurders en de bezoekers ervoor zorgen dat de deur sluit en deze goed dichttrekken. Dit vergt discipline van de gebruikers. De gemeente Heerlen zal in het beheerdersoverleg met de gebruikers nog eens expliciet aandacht hiervoor vragen en hen erop wijzen dat ze het goed sluiten van de deur onder de aandacht van alle huurders moeten brengen.

Er is ook geen andere geschikte deur die als toegang gebruikt kan worden voor de kinderopvang. Er is wel een deur, maar deze geeft toegang tot een technische ruimte en kan niet opengesteld worden.
Naar aanleiding van de klacht vanuit de kinderopvang heeft de gemeente al eerder maatregelen laten nemen om de deur makkelijker te laten sluiten. Zo zijn er zgn. kettinkjes geplaatst tussen deur en kozijn die de deur dichttrekken en is een deurdranger aan de achterkant aangebracht. Het komt echter voor dat bezoekers voorwerpen tussen de deur leggen zodat zij makkelijk in en uit kunnen.

Vraag 2) Het Rozenpoortje beschikt verder niet over een wachtruimte waar ouders, opa’s en oma’s even kunnen plaatsnemen tot ze hun kroost kunnen ophalen. Met name voor minder validen en ouderen (opa’s en oma’s) is dit een groot gemis.

Is het College bereid om te onderzoeken of er in een kleine wachtruimte voorzien kan worden in de centrale hal voor de kinderopvang?

Het is niet gebruikelijk dat verzorgers moeten wachten om hun kind te kunnen ophalen. Zij kunnen hun kind altijd ophalen. Indien er echter toch mindervaliden of ouderen zijn die behoefte hebben aan een wachtruimte voordat ze de kinderen gaan ophalen, is er een mogelijkheid om via het plein en de hoofdingang in de Broederzaal te wachten. Dit is de ontmoetingsruimte van het Broederhuis en deze is geschikt als wachtruimte waarna binnendoor het Rozenpoortje bereikt kan worden. Indien deze ingang wordt genomen, zijn er ook deuren die automatisch opengaan. Ook zijn er drukknoppen aangebracht voor mensen met een beperking.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Heerlen,
namens dezen,
wethouder voor Onderwijs, Jeugd, Cultuur, Erfgoed en Wonen, J.M.M. Clemens

Interessant voor jou

Mondelinge vragen Plusquin Aanhoudende initimidatie en geweld tegen LHBTIQA+-personen

Lees verder

Mondelinge vragen Plusquin Aanhoudend geweld tegen LHBTIQA+-personen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer