‘Maai-Mei-Niet’ voor de insecten !


Indiendatum: 2 mrt. 2023

- Is het college bekend met de landelijke actie ‘Maai-Mei-Niet’?

- Is het college het met Partij voor de Dieren eens dat deelname aan deze ‘Maai-Mei Niet’-actie een eenvoudige stap is om het fourageren op plantsoenbloemen voor insecten mogelijk te maken in een periode dat er nog niet veel andere planten in bloei staan.

- Ziet de wethouder mogelijkheden om de gemeente Heerlen te laten aansluiten bij dit initiatief? Zo ja, per wanneer? Zo neen, waarom niet?

- Welke oppervlakte zou als proef in aanmerking komen voor ‘Maai-Mei Niet’?

- Indien het college wil aansluiten bij ‘Maai-Mei-Niet’ kan er dan een brede bewustwordingscampagne worden opgestart om inwoners en instanties te informeren dat door niet te maaien in mei, planten in het plantsoen de kans krijgen om te bloeien? Bloeiende graslanden en plantsoenen leveren een rijkelijk buffet voor allerlei belangrijke beestjes, zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Bovendien is iets hoger gras beter bestand tegen droogte, een probleem dat ook in Heerlen steeds nijpender wordt. En: je kunt tot wel 10 keer meer bijen aantrekken door niet elke week te maaien.

De insectenstand is wereldwijd en dus met name ook in Nederland een gevaarlijk laag niveau genaderd. In ons coalitie-accoord hebben wij fantastische voornemens opgenomen. Ik citeer:
“Op dit moment schiet de kwaliteit van het openbaar onderhoud tekort. We gaan het huidige onderhoudsniveau een stap verhogen. Onderdeel van deze kwaliteitsslag is een rigoureuze vergroening en extra aandacht voor biodiversiteit. Maar alleen het onderhoud is niet genoeg. We vinden dat schoonheid, kwaliteit en duurzaamheid veel meer de leidraad moeten zijn in de openbare ruimte. Dat zullen we de komende jaren laten zien.”

https://www.maxvandaag.nl/sess... niet-deze-voordelen-en-nadelen-hebben-even-niet-maaien/ https://steenbreek.nl/resultat...

Graag beantwoording van deze vragen binnen de geldende termijn. Met vriendelijke groet,

Elian Geron Raadslid Partij voor de Dieren

Vraag 1

Is het college bekend met de landelijke actie ‘Maai-Mei-Niet’?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Is het college het met Partij voor de Dieren eens dat deelname aan deze ‘Maai-Mei Niet’-actie een eenvoudige stap is om het fourageren op plantsoenbloemen voor insecten mogelijk te maken in een periode dat er nog niet veel andere planten in bloei staan.

Antwoord

Ja.

Vraag 3

Ziet de wethouder mogelijkheden om de gemeente Heerlen te laten aansluiten bij dit initiatief? Zo ja, per wanneer? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Ja, bermen en graslanden worden volgens ecologische principes onderhouden wat onder andere inhoud dat er selectief en pas vanaf juni wordt gemaaid. Gazons in de buurten willen wij voorlopig nog frequent blijven maaien omdat een strak geknipt gazon bijdraagt aan een net straatbeeld en daarmee aan de leefbaarheid in de buurt.

Dit jaar zullen wij inventariseren van welke gazons het maaiwerk kan worden uitgesteld in het kader van “Maai mei niet” zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor het onderhoudsbeeld. Vanaf 2024 kan het maairegime daarop worden aangepast.

Vraag 4

Welke oppervlakte zou als proef in aanmerking komen voor ‘Maai-Mei Niet’?

Antwoord

Op dit moment wordt al 240 ha gras ecologisch onderhouden. 137 ha wordt intensief als gazon onderhouden. Dit jaar zal blijken van welk deel van de gazons we het maaibeheer nog kunnen aanpassen zonder dat dit een nadelig effect heeft voor het onderhoudsbeeld van de stad en buurt.

Vraag 5

Indien het college wil aansluiten bij ‘Maai-Mei-Niet’ kan er dan een brede bewustwordingscampagne worden opgestart om inwoners en instanties te informeren dat door niet te maaien in mei, planten in het plantsoen de kans krijgen om te bloeien? Bloeiende graslanden en plantsoenen leveren een rijkelijk buffet voor allerlei belangrijke beestjes, zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Bovendien is iets hoger gras beter bestand tegen droogte, een probleem dat ook in Heerlen steeds nijpender wordt. En: je kunt tot wel 10 keer meer bijen aantrekken door niet elke week te maaien.

Antwoord

De bewustwordingscampagne rondom Maai-mei-niet is bedoeld om bewoners aan te sporen in mei niet te maaien. Met ons huidige maaibeheer geven wij al het goede voorbeeld en proberen wij bewustwording en begrip te creëren.
In deze campagne kunnen wij niet uit het oog verliezen dat veel bewoners belang hechten aan een net straatbeeld dat mede bepaald wordt door een strak geknipt gazon.

Wij starten dit jaar de communicatie over “Maai mei niet” op.