Dierenleed op D’r Heëlesje Joarmaat


Indiendatum: 18 apr. 2019

In het artikel “ ‘Silent Disco’ tijdens D’r Heëlesje Joarmaat” in De Limburger.nl van 14 april 2019 is te lezen dat men voornemens is om op deze jaarmarkt (op 20 april a.s.) onderdelen met dieren te organiseren. PvdD is van mening dat dit bij de Wet Dieren verboden is en dat deze onderdelen ingetrokken dienen te worden.

  • Is het College bekend met het artikel “ ‘Silent Disco’ tijdens D’r Heëlesje Joarmaat” in De Limburger.nl?
  • Heeft het College een vergunning verleend voor de onderdelen met dieren op deze jaarmarkt? Het artikel spreekt van “knuffelkoeien”, “een schaapskudde met lammetjes”, “een ganzenhoeder met zijn loopeenden”, “roofvogels” en “alpaca’s”.
  • Is het College op de hoogte van art. 2.1 van paragraaf 1, hoofdstuk 2 van de Wet Dieren? Dit artikel luidt: “Het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen.”
  • Zo ja, op grond waarvan heeft het College deze vergunning verleend? Heeft het College meegewogen dat de betrokken dieren zowel tijdens het vervoer, als op de markt zelf stress (door o.a. drukte, lawaai, aanrakingen en beperkingen van de bewegingsvrijheid) en mogelijk pijn zullen ervaren?
  • Is het College bereid om de toelating van genoemde dier-onderdelen te heroverwegen? Zo nee, waarom niet?
  • Is er voldoende controle geregeld om welzijn en stress bij de dieren te onderkennen en zo nodig in te grijpen? Welke controle is afgesproken?

Indiendatum: 18 apr. 2019
Antwoorddatum: 18 apr. 2019

Voorzitter, hier had ook een wethouder De Beer kunnen staan vanuit zijn portefeuille, omdat de Joarmaat in zijn portefeuille zit. Of wethouder Clemens vanuit evenementen. Maar wij hebben deze vragen opgepakt vanuit de portefeuille dierenwelzijn, omdat wij aangeslagen zijn op het woordje ‘dierenleed’ in de titel van de vragen. Dus ik hoop dat hier voor deze raad nu de juiste wethouder staat om deze vragen te beantwoorden.

Vraag 1) Is het college bekend met het artikel “ ‘Silent Disco’ tijdens D’r Heëlesje Joarmaat” in De Limburger.nl? Heeft het college een vergunning verleend voor de onderdelen met dieren op deze jaarmarkt? Het artikel spreekt van “knuffelkoeien”, “een schaapskudde met lammetjes”, “een ganzenhoeder met zijn loopeenden”, “roofvogels” en “alpaca’s”.

Ja, daar zijn wij mee bekend. De vergunning is nog niet verleend, omdat nog niet alle adviezen zijn ontvangen.

Vraag 2) Is het college op de hoogte van art. 2.1 van paragraaf 1, hoofdstuk 2 van de Wet Dieren? Dit artikel luidt: “Het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen.”

Ja.

Vraag 3) Zo ja, op grond waarvan heeft het college deze vergunning verleend? Heeft het college meegewogen dat de betrokken dieren zowel tijdens het vervoer, als op de markt zelf stress (door o.a. drukte, lawaai, aanrakingen en beperkingen van de bewegingsvrijheid) en mogelijk pijn zullen ervaren?

De vergunning is, zoals zojuist al gezegd, nog niet verleend. Artikel 3.12 lid 1 en artikel 1.5 t/m 1.8 van het Besluit houders van dieren somt de eisen op waarvoor de organisator van de tentoonstelling, beurs of markt zorgt uit het oogpunt van geschikte huisvesting en verzorging van de dieren tijdens het evenement. Aan deze eisen wordt voldaan. Daarmee mag ervan uit worden gegaan dat pijn en stress in beginsel uitgesloten zijn.

Vraag 4) Is het college bereid om de toelating van genoemde dieronderdelen te heroverwegen? Zo nee, waarom niet? Is er voldoende controle geregeld om welzijn en stress bij de dieren te onderkennen en zo nodig in te grijpen? Welke controle is afgesproken?

Nee, het college is niet bereid tot heroverweging van de genoemde dieronderdelen, omdat aan de genoemde eisen wordt voldaan. De houders van de dieren zijn tijdens het evenement in de directe nabijheid van de dieren aanwezig en hebben de kennis en ervaring om welzijn en stress bij hun dieren te onderkennen en zonodig in te grijpen.

Ter illustratie citeer ik een van de houders van de dieren. “Wij nemen alle jaren deel met koeien aan activiteiten en evenementen, zoals bijvoorbeeld de Heëlesje Joarmaat. Vanuit onze missie, het produceren op een kleinschalige manier van eerlijke, duurzame zuivelproducten met aandacht voor dier- mens en landschap willen wij burgers kennis laten maken met onze koeien. Veel burgers weten niet meer waar hun voedsel vandaan komt en op welke aard en wijze het wordt geproduceerd. Wij hebben ons tot doel gesteld om dit zoveel als mogelijk te laten zien, zodat de burger kan zien op welke wijze zijn voedsel wordt geproduceerd. Dit mag gerust educatie worden genoemd. Natuurlijk gaan wij niet met iedere koe naar zo’n evenement. Daarvoor hebben wij, anders dan de meeste andere veehouders, de keuze uit enkele tientallen koeien die veel contact hebben gehad met mensen en wellicht door de stedelijke omgeving waarbinnen ons bedrijf ligt niet zo snel schrikken. Onze koeien zijn behoorlijk relaxed. Veel burgers waarderen het als wij met onze koeien aanwezig zijn op deze evenementen. Ik kan niet anders concluderen dan dat onze koeien het er ook naar hun zin hebben. Van pijn en letsel is al helemaal geen sprake. Het kan zeker weleens gebeuren dat een koe haar dag niet heeft en daardoor een beetje nukkig is. Maar u kunt mij geloven, koeien die hier geen fun hebben, laten wij mooi thuis, zodat wij samen, koe, boer en bezoeker, van een leuke dag kunnen genieten. Leven en laten leven.”

Dan nog een laatste noot van de portefeuillehouder. Die wil ik hier ook heel duidelijk neerzetten. Ik vind het eigenlijk heel erg jammer dat er gebeurt wat er gebeurt. Er zijn inmiddels meerdere houders van dieren die zich hebben teruggetrokken om deel te nemen aan de Joarmaat. De stad, de bevolking en ook de bekendheid met het welzijn van dieren is gebaat bij educatie. Juist dat onderdeel is op de Joarmaat een mooi onderdeel. Nogmaals, ik vind het heel erg jammer dat mede deze vragen ertoe hebben geleid dat inmiddels een aantal partijen zich heeft teruggetrokken.

Interessant voor jou

Snelheidsnorm bebouwde kom 30 km/uurvoor gemotoriseerd verkeer

Lees verder

Vragen Géron over Bomenkap o.a. Benzenraderweg/Vruschemigerweg

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer