Dierenleed in herten­kampen. Nog van deze tijd?


Indiendatum: 7 feb. 2023

  1. Heeft u kennis genomen van het bericht dat minister Adema wil dat hertenkampen na 2024 verdwijnen?
  2. Bent u het met de minister eens dat dierenwelzijn belangrijker is dan het “bambi- gevoel” voor mensen? *
  3. Is het college al door het ministerie op de hoogte gesteld van de richtlijnen met betrekking tot de uitfasering van hertenkampen vanaf 1 januari 2024?
  4. Zo ja. Wat zijn de richtlijnen hiervoor?
  5. Hoeveel dieren van welke diersoorten die niet op de positieflijst** staan, verblijven in Heerlense dierenparkjes? En op welke locaties wonen zij?
  6. Welke soorten herten leven in de hertenkampen in Heerlen?
  7. Vanaf 1 januari 2024 mag niet meer worden gefokt met de herten van hertenkampen en kinderboerderijen. Hoe wordt voorkomen dat de herten alsnog drachtig worden ? Wordt drachtigheid van de herten ook in 2023 al voorkomen?
  8. Herten in gevangenschap kunnen tot 30 jaar oud worden. Zou het college de mogelijkheid willen onderzoeken of de momenteel aanwezige herten al op kortere termijn kunnen worden overgeplaatst naar een plek die voldoet aan de behoefte van de dieren om zo langdurig dierenleed te voorkomen?
  9. Zo ja, wanneer mogen we hieromtrent uitsluitsel ontvangen?
  10. Ondanks waarschuwingsbordjes blijven bezoekers van hertenkampjes de dieren verkeerd (en misschien soms bedorven) voedsel aanbieden met zieke dieren tot gevolg. Kan het college aangeven hoeveel incidenten met zieke dieren er per jaar zijn?
  11. Welke kosten gaan gepaard met het beheer van hertenparkjes in Heerlen? Graag ontvangen wij hieromtrent een gespecificeerd kostenoverzicht.
  12. In het Aambos wordt het naast het hertenkamp gelegen mini-speeltuintje steeds druk bezocht in combinatie met een wandeling in het bos. Zou het college kunnen overwegen om in de toekomst, in plaats van een dier-onvriendelijk hertenkamp, het speeltuintje uit te breiden met een natuurspeeltuin en een beweegroute met natuurlijke elementen?

Op 1 januari 2024 voert het kabinet een positieflijst** in, ook wel huis- en hobbydierenlijst genoemd. De 30 diersorten die hierop vermeld staan mogen worden gehouden. Herten staan daar vanwege dierenwelzijnsaspecten niet op.

Met ingang van 1 januari 2024 mag niet meer worden gefokt met herten in hertenkampen en kinderboerderijen vanwege dierenwelzijnsaspecten. De op die datum aanwezige dieren mogen blijven tot ze doodgaan, nieuwe herten mogen er niet meer bij komen. Er zijn zo’n 250 hertenkampen in Nederland, waarvan twee in Heerlen.

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat dam- en edelherten in velden en bossen moeten kunnen leven in plaats van in een beperkte ruimte achter een hek. "Dat hoort niet bij deze dieren". De minister kan zich voorstellen dat veel mensen dat jammer vinden, maar hij vindt dat dierenwelzijn voorrang heeft.

Herten zwerven van nature, ze doorkruisen grote gebieden en vergroten daarmee hun levenskansen. Ze hebben een soort verlegen gedrag dat maakt dat ze, wanneer ze zich bespied weten in open veld, verzekerd willen zijn van een dichtbijgelegen, ondoordringbaar territorium.

Om te overwinteren hebben herten veel kreupelhout nodig met daaromheen grassen, bomen en struiken die wind tegenhouden en voldoende schuilmogelijkheden bieden.

Beide hertenkampen voorzien hier niet in, hetgeen betekent dat de dieren constante stress ervaren.

Hertenkampen werden lang geleden gezien als normaal, maar het denken over dieren is in de loop der tijd veranderd. Vandaar ook de zogenaamd positieflijst, die overigens al 30 jaar geleden is aangekondigd en in de wet staat. Voortschrijdend inzicht betekent dat we veranderen en groeien en dat lijkt ons een goede ontwikkeling. Het stoppen met hertenkampen is daar een logisch gevolg van.

* https://nos.nl/artikel/2461317-bambi-gevoel-of-niet-hertenkampen-zullen-na-2024-verdwijnen

** https://www.licg.nl/huis-en-hobbydierenlijst-positieflijst/

Graag beantwoording van deze vragen binnen de geldende termijn.

Met vriendelijke groet,




Indiendatum: 7 feb. 2023
Antwoorddatum: 7 mrt. 2023

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van het bericht dat minister Adema wil dat hertenkampen na 2024 verdwijnen?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Bent u het met de minister eens dat dierenwelzijn belangrijker is dan het “bambi- gevoel” voor mensen?

Antwoord

Ja. Wij vinden dierenwelzijn belangrijk. Daarom stellen wij een nota dierenwelzijn op die dit voorjaar gereed zal zijn.

Vraag 3

Is het college al door het ministerie op de hoogte gesteld van de richtlijnen met betrekking tot de uitfasering van hertenkampen vanaf 1 januari 2024?

Antwoord

Nee

Vraag 4

Zo ja. Wat zijn de richtlijnen hiervoor?

Antwoord

Deze zijn nog niet bekend.

Vraag 5
Hoeveel dieren van welke diersoorten die niet op de positieflijst** staan, verblijven in Heerlense dierenparkjes? En op welke locaties wonen zij?

Antwoord

In het dierenpark Hoensbroek verblijven 9 damherten en in het dierenverblijf Aambos 8 damherten.

Vraag 6

Welke soorten herten leven in de hertenkampen in Heerlen?

Antwoord

Damherten.

Vraag 7

Vanaf 1 januari 2024 mag niet meer worden gefokt met de herten van hertenkampen en kinderboerderijen. Hoe wordt voorkomen dat de herten alsnog drachtig worden? Wordt drachtigheid van de herten ook in 2023 al voorkomen?

Antwoord

Op dit moment zijn de hindes drachtig. In 2023 zullen de laatste kalfjes in de Heerlense dierenparken worden geboren.
Vooruitlopend op een besluit onderzoeken wij of de 2 bokken kunnen worden gesteriliseerd zodat ze in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Vraag 8

Herten in gevangenschap kunnen tot 30 jaar oud worden. Zou het college de mogelijkheid willen onderzoeken of de momenteel aanwezige herten al op kortere termijn kunnen worden overgeplaatst naar een plek die voldoet aan de behoefte van de dieren om zo langdurig dierenleed te voorkomen?

Antwoord

De meeste dieren zijn in het park waar ze nu verblijven geboren. Dieren die in gevangenschap zijn geboren kunnen niet zomaar in een natuurlijke omgeving worden uitgezet. Verplaatsing levert stress op bij de dieren.
Niet bekend is of er mogelijkheden zijn om de herten te verplaatsen naar grotere afgesloten terreinen. Wij achten de kans klein dat er genoeg locaties zijn waar de dieren kunnen worden ondergebracht omdat het aantal damherten in dierenparken en ook de damhertenpopulatie in de vrije natuur groot is. Wij zijn bereid dit nog te onderzoeken.

Vraag 9

Zo ja, wanneer mogen we hieromtrent uitsluitsel ontvangen?

Antwoord

Als er zich mogelijkheden voordoen om de dieren naar een geschikter terrein te verplaatsen zullen wij u daarvan op de hoogte stellen.

Vraag 10

Ondanks waarschuwingsbordjes blijven bezoekers van hertenkampjes de dieren verkeerd (en misschien soms bedorven) voedsel aanbieden met zieke dieren tot gevolg. Kan het college aangeven hoeveel incidenten met zieke dieren er per jaar zijn?

Antwoord

Nee, de oorzaak van zieke dieren is niet te herleiden naar verkeerd aangeboden voedsel.

Vraag 11

Welke kosten gaan gepaard met het beheer van hertenparkjes in Heerlen? Graag ontvangen wij hieromtrent een gespecificeerd kostenoverzicht.

Antwoord

De kosten van voer en materialen bedroegen vorig jaar € 9.200.
De dierverzorger is gemiddeld 3 uur per dag bezig met het voeren van de dieren en met onderhoudswerkzaamheden in de dierenparken. De totale kosten voor het beheer en onderhoud van de dierenparken bedragen per jaar € 65.000.

Vraag 12

In het Aambos wordt het naast het hertenkamp gelegen mini-speeltuintje steeds druk bezocht in combinatie met een wandeling in het bos. Zou het college kunnen overwegen om in de toekomst, in plaats van een dier-onvriendelijk hertenkamp, het speeltuintje uit te breiden met een natuurspeeltuin en een beweegroute met natuurlijke elementen?

Antwoord

De combinatie van het dierenpark met de speelgelegenheid in het Aambos is de reden dat kinderen er graag naar toe gaan. Wij zijn voornemens de dierenparken te laten voldoen aan de eisen van het keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen. Als hieruit blijkt dat aanpassingen noodzakelijk zijn dan zullen wij hiernaar handelen. Er hebben ons geen vragen bereikt om de speelvoorziening in het Aambos uit te breiden of anders in te richten. Hierin zullen wij nu geen actie ondernemen.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Heerlen,
namens dezen,
Wethouder voor Beheer en Onderhoud, Mobiliteit, Ruimtelijke ordening en ouderenbeleid,
M.P.G.M. Peters