Hoe lang nog steunt de Heerlense midden­stand Poetin?


15 mei 2022

Verbazing over wijd openstaande winkeldeuren in Heerlen: ‘Stop met deze steun aan Poetin’

11-05-2022 om 13:32 door Benti Banach

Verbazing over wijd openstaande winkeldeuren in Heerlen: ‘Stop met deze steun aan Poetin’

De Partij voor de Dieren in Heerlen vraagt de gemeente om in actie te komen tegen open winkeldeuren. Afbeelding: Luc Lodder

Hoe lang nog steunt de Heerlense middenstand Poetin? Met die uitdagende tekst hoopt de Partij voor de Dieren dat ondernemers hun winkeldeuren dichthouden en energiekosten sparen. Wat is belangrijker, klanten, klimaat of Kremlin?

Wat hebben open winkeldeuren in Heerlen met Vladimir Poetin te maken? Eliane Géron geeft toe, die link heeft ze gelegd om de aandacht te trekken, „anders wordt eroverheen gelezen”, zegt het gemeenteraadslid van Partij voor de Dieren in Heerlen.

Toch is de associatie niet ver gezocht, vindt ze. Want de winkelier die het hele jaar door zijn deuren letterlijk openzet, moet extra stoken. Daarmee drijft hij zijn eigen energierekening op en benadeelt hij het klimaat. En inderdaad, sinds kort spekt hij daarmee de oorlogskas waarmee Poetin de oorlog in Oekraïne bekostigt.

De klant voelt het als hij of zij, aangeblazen door een warmtekanon, vanuit de koude straat de winkel betreedt. In de zomer is het omgekeerd, dan moet de winkelier met geopende deuren extra koelen. Onder het motto ‘Hoe lang nog steunt de Heerlense middenstand Poetin?’ vraagt de partij de gemeente daarom in actie te komen tegen open winkeldeuren. Poetin als hefboom voor het klimaat dus.

Oorlogshitser

Is het probleem zo groot dat oorlogshitser Poetin van stal gehaald moet worden? „We weten dat het gas van hem komt. Iedere dag komt er heel veel geld in zijn laatje. Hoe dan ook, ik heb rondgelopen door de stad”, zegt Géron, „en heb geconstateerd dat de meeste winkels hun deuren wagenwijd open hebben. Als ik de ondernemers erop aanspreek, zeggen ze dat het zo hoort of dat ze anders klanten verliezen.” Volgens haar is dat eenvoudig te vervangen door een bordje bij de deur met een tekst als ‘de deur is dicht uit solidariteit met Oekraïne, maar u bent van harte welkom’.

De gemeente antwoordt dat horeca en winkels hun deuren nu al zo veel mogelijk dicht moeten houden. „Maar dat geldt niet voor toegangsdeuren die door klanten worden gebruikt. Het betreft transportdeuren, rolpoorten en kanteldeuren voor het laden en lossen van goederen.”

Wel wil het college het signaal van de partij doorgeven aan het lokale Ondernemersfonds. Gebiedsmanager Niek Mares van dat fonds erkent de zorgen van de Partij voor de Dieren. „Het is absoluut waar dat er energie verloren gaat. Maar ik heb niet de indruk dat het onderwerp leeft in Heerlen.”

Volgens hem is het onmogelijk om winkeliers op één lijn te krijgen, dat lukt niet bij uniforme openingstijden, bij een standpunt over gratis parkeren, dus zal ook op het vlak van energie en Poetin ieder zijn eigen koers varen, verwacht Mares.

Impulsaankopen

Waarom staan zo veel winkeldeuren open? Mares: „Hoe laagdrempeliger, hoe makkelijker voor de klant om binnen te komen en even te snuffelen. Die moet getriggerd worden en met een open deur gaat dat makkelijker, zeker voor de impulsaankopen in de A1-winkelstraten is dat belangrijk.” Een rondgang door de Saroleastraat bevestigt dat.

Personeel van de ketens Footlocker en Jack & Jones zegt dat open deuren aantrekkelijk en uitnodigend zijn, maar ook dat het ‘moet van het hoofdkantoor’. C&A in Amsterdam beaamt: „De deuren van onze filialen zijn geopend, bij temperaturen van boven de 30 graden houden we slechts één deur open.” Ook HEMA is voor zo toegankelijk mogelijke winkels.

Uit Antwerps onderzoek uit 2016 blijkt dat dichte winkeldeuren tot 37 procent op de gasrekening kunnen schelen. Scheelt het ook klanten? Volgens Niek Mares is nergens onderzocht dat winkeliers daardoor klanten mislopen, ofschoon je met gezond boerenverstand kunt beredeneren dat een klant eerder een open deur binnenloopt.

Dat het anders kan, bewijst Berden met diverse vestigingen, ook in Heerlen. „We zijn bezig met duurzaamheid, ook met led-verlichting, dus onze deuren zijn dicht. Kost het klanten? Nee, ik heb nog nooit iemand voor de winkel zien staan die buiten bleef omdat de deur dicht was. En met schuifdeuren los je het helemaal op”, zegt Paul Berden. Het Poetin-argument vindt Berden niet vergezocht. „Er moet wat gebeuren, we moeten solidair zijn”, zegt hij.

https://www.limburger.nl/cnt/d...

Gerelateerd nieuws

Zorgen in Heerlen over gesloten Jeugdzorg

Zorgen in Heerlen over gesloten jeugdzorg Door Jos Adriaens De situatie binnen de gesloten jeugdzorg vraagt om alertheid,...

Lees verder

Dierenwelzijn en biodiversiteit hebben een stem in Heerlen!!!

Partij voor de Dieren Heerlen neemt deel aan de coalitie als onderdeel van de progressieven die gezamenlijk één wethouder lev...

Lees verder