De zwerf­katjes van Heerlen


24 mei 2018

Velen weten niet dat ze er zijn, zwerfkatjes in Heerlen. Overdag laten ze zich nauwelijks zien. Achter het Betahuis, omgeving Deken Bemelmansstraat, leven er een stuk of 8. De zwerfkatjes hebben zeker geen makkelijk bestaan. Ze hebben geen veilig thuis, leven in slechte omstandigheden en worden elke dag weer bedreigd door het drukke verkeer, zwerfvuil en overlast van tot diep in de nacht rondhangende jongeren.

Dieren in nood hebben recht op passende zorg, maar tot de dag vandaag worden er in Heerlen geen diervriendelijke maatregelen getroffen om bijvoorbeeld deze zwerfkatjes te helpen. Waar het aan ligt is niet met zekerheid te zeggen, maar een gebrek aan financiële middelen is er zeker. In de begroting van 2017/2018 is er zelfs 15.000 euro bezuinigd op de aanpak en opvang van zwerfdieren.

Heerlen heeft nog geen Dierenwelzijns Nota. De Partij voor de Dieren gaat deze ontwikkelen en aan de raad voorleggen, in de hoop op een beter leven voor de zwerfkatjes. De Dierenwelzijns Nota gaat verder dan alleen de zorg voor zwerfdieren. Zo zal er onder andere ingezet worden op verplichte registratie en castratie van huiskatten, zwerfvuil aanpakken, hondenbelasting afschaffen en bio-diversiteit verbeteren voor in het wild levende dieren.(denk aan de massale bijensterfte, zie ook hiervoor The Pollinators die onlangs in Heerlen op verschillende plekken biologische zaad hebben gezaaid voor de vlinders en wilde bijen www.thepollinators.nl )

Een bewoonster van het appartementencomplex Acacia waar de katten rondzwerven, mevrouw Karin Hurxkens, verzorgt al meer dan 15 jaar deze katten door ze ‘s-ochtends en 's-avonds eten te geven en wanneer nodig medische zorg te regelen. De kosten hiervoor neemt ze zelf voor haar rekening. Voor de medische zorg kan ze terecht bij dierenarts Smeets in Kerkrade. (Dhr. Smeets is lid van de Caring Vets www.caringvets.nl ) De Partij voor de Dieren Heerlen heeft haar bedankt voor haar inzet en zorg voor de katten en haar hiervoor een oorkonde voor mededogen gegeven. Mededogen is één van de pijlers van de partij.

Voor sommige omwonenden zijn zwerfkatjes zelfs een vorm van overlast, maar dat is voor de Partij voor de Dieren en alle andere mensen die van dieren houden een onbegrijpelijk iets. Mevrouw Hurxkens ziet het liefst dat de zwerfkatjes een thuis kunnen krijgen, een veilige omgeving waar ze rustig kunnen leven en verzorgd worden. Maar dat is een wens die waarschijnlijk helaas niet te verwezenlijken is en daarom hopen we maar dat er meer mensen zijn die zich willen (blijven) inzetten voor deze zwerfkatjes en alle andere zwerfdieren.

Foto's: Joris De Wever