Raads­voorstel Giesen Bautsch­Bi­o­di­ver­siteit mag geen bijzaak zijn!


29 oktober 2023

Raad 25 okt. 2023

Raadsvoorstel Giesen BautschBiodiversiteit mag geen bijzaak zijn!
Na vele pogingen en plannen en vele jaren verder komt het er! Het hart van de wijk blijft en wordt totaal vernieuwd. Buurtwinkelcentrum Giesen Bautsch.Een mooi plan vindt ook PvdD! Het schetsontwerp laat groene daken zien vol met zonnepanelen. Het zou nog beter kunnen zijn, het zou een fantastisch plan en een baanbrekend project kunnen zijn omdat het gebouwd had kunnen worden met hernieuwbare bouwmaterialen waarbij CO2 opgeslagen zou worden en Heerlen een voorbeeld project van enige omvang zou hebben voor de hele regio. Maar helaas, deze keer nog niet.
In de plannen zien we naast groen nog veel verstening.Biodiversiteit mag geen bijzaak zijn, het is de basis voor ons eten voor ons leven! In een verstedelijkte maatschappij doen wij alsof we daar ver van af staan. Elke plekje moeten we daarop inrichten. Elk stuk bebouwde oppervlakte moet met een veelvoud daarvan aan ecosysteem worden gecompenseerd.Het ecologisch rapport vraagt om verblijfplaatsen of leefgebieden voor de huismus te creëren. Hiermee kan grote winst worden behaald voor de lokale biodiversiteit.
We lopen misschien iets vooruit op de tijdsplanning MAAR……….voorzitter zoals de plaatjes van de openbare ruimte in het ontwerp eruit zien, zo gaan we dat toch niet doen? Waar mogen insecten verblijven, waar mogen vogels eten vinden? Waar moet enige koelte vandaan komen? De bomen zult u zeggen maar we kunnen en moeten het beter doen.

  • Wij vragen om diverse soorten besdragende hagen tussen de bomen aan te planten. Naast een groot belang voor huismus (voedsel en schuilplek) vormen dergelijke besdragende hagen een belangrijke voedselbron voor andere vogelsoorten alsmede migratie routes en verblijfplaatsen voor algemene zoogdieren zoals de egel.


  • Groene parkeerplaatsen omdat die bijdragen aan verkoeling en biodiversiteit en omdat de aanleg van een groene parkeerplaats een duurzame keuze is. Deze halfbestrating waarin plantjes groeien (trefbeplanting), onderhoud zichzelf en zorgt voor zaden en insecten, die weer dienen als voedsel voor vogels. Veel soorten vogels, met name de huismus, profiteren van een ruime aanwezigheid van inheemse gewassen.


  • Door de open structuur van halfbestrating kan regenwater beter weglopen en blijft de bodem in betere conditie.


Graag een toezegging dat deze punten worden opgenomen in de plannen!