Inbreng Géron in commis­sie­ver­ga­dering Economie, bestuur en financiën


9 november 2022

Agendapunt 9: Stand van zaken bedrijventerrein


In de memo lezen we dat op de Beitel, een van de grootste bedrijventerreinen in Parkstad

duurzame bedrijfsgebouwen zullen verrijzen. Wat bedoelen we daarmee?

-Het benutten van daken voor zonnepanelen?

-Gasloos bouwen (tenzij noodzakelijk voor het productieproces)?

-Uitwisseling restwarmte, elektriciteit en grondstoffen binnen het terrein en de directe omgeving

-Het reserveren van ruimte voor bijvoorbeeld (elektrische) oplaadpunten, waterstof tanken, batterij/voorzieningen t.b.v. opslaan elektriciteit?

-Het opstellen van een materialenpaspoort voor gebouwen?

-Voldoende waterberging, natuurinclusief bouwen en het vergroenen van de openbare ruimte waardoor samen een goede groene structuur en aantrekkelijkere omgeving ontstaat?

Of gaan we écht verder?

Bedrijventerreinen: de energietransitiehubs van de toekomst.

Nu ons windenergieproject misschien niet meteen doorgang vindt is het zaak om te kijken naar andere oplossingen. Stel je voor dat bijv. de Beitel gaat functioneren als energiepositief gebied met een integraal systeem met warmte, waterstof en stroom. Daarmee lossen we niet alleen het vraagstuk van netcongestie op, we geven ook een extra impuls aan de verduurzaming van het bedrijventerrein én zetten het hoofdstuk hernieuwbare energie in de volgende versnelling.

Er zijn nu al goede voorbeelden die laten zien dat het werkt. Vijftien bedrijven op Schiphol maken gezamenlijk gebruik van slechts vier netaansluitingen door zelf energie op te wekken, op te slaan en uit te wisselen.

Naast opwekking van duurzame energie is energiebesparing even belangrijk voor een duurzame wereld.

Het overschakelen van lineaire naar circulaire economie.

Op bedrijventerreinen kan met het verminderen van materiaalgebruik en het sluiten van kringlopen, zoals water, energie en afvalstromen (grondstoffen) een bijdrage geleverd worden aan het realiseren van een circulaire economie.

Maar naast de eigen bedrijfsvoering is circulaire economie ook inzetbaar binnen de inrichting van terreinen (in gebouwen, de openbare ruimte en infrastructuur) of op collectief niveau (het collectief inzamelen en uitwisselen van afval/water- stromen of opwekken en uitwisselen van duurzame energie).

Er wordt vooralsnog ca (20 ha) herontwikkeld en dat geeft kansen. Zal het college de Beitel gaan zien als transitieproeftuin voor HET NIEUWE bedrijventerrein voor nieuwe energie en circulair handelen als prioriteit bij exploitatie van het terrein en bij acquisitie van bedrijven?



Interessant voor jou

Algemene Beschouwingen Gemeente Heerlen bijdrage Partij voor de Dieren dag 2 (3 Nov 2022)

Lees verder

Raadsvoorstel Giesen BautschBiodiversiteit mag geen bijzaak zijn!

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer