Verzachten van menstruatie-armoede in Heerlen


Indiendatum: 16 okt. 2023

1. Is het college het met Partij voor de Dieren eens dat een breder netwerk van geregistreerde MUP’s* in alle wijken met uitgebreide openingstijden noodzakelijk is in de aanpak van menstruatie-armoede?

2. Het aantal uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten in Heerlen is nog gering volgens de officiële MUP* lijst. Drie scholen in Heerlen worden vermeld. Welke actie wordt er ondernomen om het aantal MUP’s uit te breiden?

3. Aangezien er nog maar drie scholen staan geregistreerd als MUP is de vraag of er kan worden nagegaan of alle scholen bekend zijn met de mogelijkheid dat zij een uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten kunnen realiseren? Bij wie ligt hier de verantwoordelijkheid?

4. Hoe stellen we de ca 1500 personen die behoefte hebben aan hygiëne producten dat zij zonder kosten kunnen beschikken over deze producten? Welk aantal MUP’s is wenselijk voor Heerlen?

5. In welke mate wordt er gebruik gemaakt van het uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten in het stadskantoor aan de Geleenstraat?

6. Hoe is de vraag naar gratis menstruatieproducten via de voedselbank?

7. Vindt het college het een goede zaak dat MUP’s officieel vermeld worden zodat personen die nood hebben aan deze producten geen uitgebreide zoektocht hoeven te ondernemen?

Raadsinformatiebrief d.d. 12 oktober

Tijdens de commissievergadering d.d. 19 april 2023 is tijdens de rondvraag toegezegd om de commissie te informeren over de aanpak van menstruatie armoede (dit naar aanleiding van herhaald vragen stellen over dit onderwerp door Partij voor de Dieren)

Menstruatie-armoede is in Nederland een probleem. Dat gaat zowel over gebrek aan geld als over het taboe dat op dit onderwerp rust en de schaamte die erbij komt kijken. Noodgedwongen langer hetzelfde product (moeten) gebruiken of ongeschikte alternatieven (bijv. wc- papier) is zowel om hygiënische als om gezondheidsredenen onacceptabel.

Volgens onderzoek hebben ongeveer 1 op de 10 meisjes en vrouwen die in armoede leven niet genoeg geld om maandverband of tampons te kopen. Exacte cijfers zijn er niet, maar naar schatting gaat het in Heerlen om circa 1500 personen.

Tijdens de parlementaire behandeling van de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het jaar 2023 is een motie aangenomen waarin de regering werd gevraagd om menstruatieartikelen in ieder geval voor de minima gratis en laagdrempelig toegankelijk te maken. De minister van armoedebeleid heeft gemeenten opgeroepen om aandacht te hebben voor het onderwerp menstruatie-armoede. Aan die oproep om hulp te bieden wordt in toenemende mate gehoor gegeven.

In Heerlen zijn inmiddels al op meerdere plaatsen menstruatieproducten- uitgifte-punten gerealiseerd (MUP). De gemeente zelf heeft sinds eind april 2023 in het stadskantoor aan de Geleenstraat een uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten bedoeld voor mensen met een kleine beurs. In het toilet op de begane grond staat een kastje met gratis menstruatieproducten.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere:

  1. Praktijkschool Sittarderweg 75 Heerlen
  2. Sintermeerten college Valkenburgerweg 219 Heerlen

Graag beantwoording van deze vragen binnen de geldende termijn.

Met vriendelijke groet,

Elian Geron, Fractie Partij voor de Dieren


Indiendatum: 16 okt. 2023
Antwoorddatum: 31 okt. 2023

Geachte mevrouw Geron,

Naar aanleiding van uw vragen d.d. 16 oktober 2023 inzake het verzachten van menstruatie-armoede in Heerlen delen wij u het volgende mede.

Vraag I
Is het college het met Partij voor de Dieren eens dat een breder netwerk van geregistreerde MUP's in alle wijken met uitgebreide openingstijden noodzakelijk is in de aanpak van menstruatíe-armoede?

Vraag 2
Het aantal uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten in Heerlen is nog gering volgens de officiële MUP lijst, Drie scholen in Heerlen worden vermeld. Welke actie wordt er ondernomen om het aantal MUP's uit te breiden?

Antwoord
Wij vinden het belangrijk dat op genoeg plekken maandverband en tampons gratis verkrijgbaar zijn voor mensen die het niet kunnen betalen, ongeacht of dat al of niet geregistreerde MUP's zijn. Momenteel zijn er inclusief het stadskantoor 8 uitgiftepunten in de stad, waarvan drie bij het Armoedefonds geregistreerde MUP's Dat is de huidige stand van zaken, maar al naar gelang de behoefte zullen er ongetwijfeld meer volgen.

Vraag 3
Aangezien er nog maar drie scholen staan geregistreerd als MUP is de vraag of er kan worden nagegaan of alle scholen bekend zijn met de mogelijkheid dat zij een uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten kunnen realiseren? Bij wie ligt hier de verantwoordelij kheid ?

Antwoord
MUP's zijn een initiatief van het Armoedefonds. Landelijk bevoorraden zij momenteel 235 scholen. Volgens de website https://www.armoedefonds.nl/mu... in-nederland-teoen-menstruatiearmoede/ zijn er momenteel drie deelnemende Heerlense scholen: PPL, Herle en Sintermeerten. Daarnaast zijn er andere uitgiftepunten waar gratis menstruatieproducten worden aangeboden. Daar is deraad onlangs over geTnformeerd.
Bestrijding van menstruatiearmoede is ons aller verantwoordelijkheid. Maatschappelijke (hulp)organisaties, scholen en de overheid moeten allemaal hun steentje hieraan bijdragen. Als gemeente hebben wij via diverse kanalen regelmatig contact met scholen en onderwijsorganisaties en die gebruiken we om de bekendheid te bevorderen.

Vraag 4
Hoe stellen we de ca 1500 personen die behoefte hebben aan hygiëne producten dat zij zonder kosten kunnen beschikken over deze producten? Welk aantal MUP's is wenselijk voor Heerlen?

Antwoord
Zoals gezegd zijn er zowel MUP's als andere uitgiftepunten. Daar gaan we via de gemeentelijke informatiekanalen en via Plussen & Minnen meer bekendheid aan geven.

Vraag 5
In welke mate wordt er gebruik gemaakt van het uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten in het stadskantoor aan de Geleenstraat?

Antwoord
De servicemedewerkers vullen het kastje met gratis menstruatieproducten op het toilet in het stadskantoor aan de Geleenstraat regelmatig bij.
Sinds de start in april 2O23 zijn er 40 pakken menstruatieproducten bUgevuld. Vanwege privacy wordt niet bijgehouden hoeveel iemand pakt of hoe vaak iemand komt. Er zijn geen signalen dat mensen met een hele zak vol vertrekken of opvallend vaak langskomen,

Vraag 6
Hoe is de vraag naar gratis menstruatieproducten via de voedselbank?

Antwoord
Wij hebben dit aan de Voedselbank gevraagd,
De Voedselbank verstrekt op alle uitdeelpunten gratis menstruatieproducten. Zoals aangegeven zijn er in onze gemeente twee: Grasbroekerweg 3 en Paludestraat 5. Mensen kunnen daar gratis pakken wat ze nodig hebben. Er is een constante aanvoerlijn via het Armoede Fonds, dus er zijn altijd voldoende middelen, Volgens de voedselbank wordt er goed gebruik van gemaakt, maar uit respect voor privacy wordt geen administratie bijgehouden.

Yraag 7
Vindt het college het een goede zaak dat MUP's officieel vermeld worden zodat personen die nood hebben aan deze producten geen uitgebreide zoektocht hoeven te ondernemen?

Antwoord la.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Heerlen,