Vangnet voor jong­vol­was­senen waarvan ouders niet in staat zijn hulp te bieden.


Indiendatum: 24 okt. 2023

-Is de aanpak in Heerlen succesvol te noemen met betrekking tot het bieden van ondersteuning aan de jongeren tussen 18 en 21 jaar, zoals omschreven in onderstaand artikel?

-Is bekend of en hoeveel zwerfjongeren in Heerlen leven?

-Hoe wordt hen hulp geboden?

-Is de geboden hulp afdoende en kunnen deze jongeren hun leven daarna oppakken?

-Kent het college de Eindhovense aanpak van het Bouwdepot, die in dit artikel en de RIB van Eindhoven* als succesvol wordt omschreven?

-Overweegt het college om, evenals andere steden, een experiment met een basisinkomen voor jongeren van 18 tot 21 jaar te starten zoals bijvoorbeeld het Bouwdepot? Zo neen, wat is de argumentatie?

25 juni 2023 Dagblad Trouw

Een proef met financiële zekerheid voor dertig kwetsbare jongeren in Eindhoven, is baanbrekend.

Het gaat om een groep van ongeveer 30 jongeren, tussen de 18 en 21 jaar waarvan de ouders niet in staat zijn hulp en/of steun te bieden.

Deelnemers vonden onderdak, gingen aan het werk en schulden werden afgelost. De resultaten zijn reden om de proef te continueren. In totaal tien (voormalige) dak- en thuisloze jongvolwassenen kregen destijds het aanbod om een jaar lang in alle rust aan hun persoonlijke ontwikkeling te kunnen werken.

Is een basisinkomen een goed idee? Finland rondde een succesvol experiment af, maar in Nederland zijn weinig concrete voorbeelden. In Eindhoven is dat aan het veranderen. Die gemeente noemt een proef met onvoorwaardelijke financiële zekerheid voor kwetsbare jongeren zelfs baanbrekend.

De groep jongeren krijgt in de Brabantse stad maandelijks een basisinkomen van 1050 euro. Het experiment begon in 2020 met in totaal tien jongeren uit Eindhoven, Rotterdam en Den Haag. Laatstgenoemde steden doen niet meer mee, maar Eindhoven schaalt op. Vooral omdat de resultaten zo positief zijn, staat* in een evaluatie.

Basisinkomen voor 60 kwetsbare jongeren

De proef met een basisinkomen voor 30 kwetsbare jongeren liep van november 2021 tot en met november 2022. Een grondige studie van de Erasmus Universiteit moet nog afgerond worden, maar volgens de gemeente Eindhoven zijn de eerste resultaten overweldigend. Deelnemers zetten meteen belangrijke stappen en zochten een eigen huis, losten schulden af, gingen aan het werk of in therapie. Een aantal heeft ook weer een studie opgepakt.

De Brabantse stad zet de proef daarom in 2023 en 2024 voort. De gemeente betaalt het opgeschaalde geheel volledig uit eigen zak en hoopt door in totaal 60 jongeren een basisinkomen te geven, de resultaten op een grotere groep te kunnen toetsen.