Inbreng Plusquin Vast­stellen Winkel­tij­den­ver­or­dening Heerlen 2019


30 oktober 2019

Voorzitter,

De Partij voor de Dieren is geen voorstander van een 24-uurseconomie, maar wij zijn ook tegen een inperking van de koopzondagen. Juist vanwege het scheiden van kerk en staat. Ik ben ook wel gevoelig voor het betoog van mevrouw Leeman. Maar als ik dan kijk naar bijvoorbeeld een Spar op de Heerlerbaan - als iemand niet weet waar het ligt dan wil ik ook wel een rondleiding geven - dan is die wel heel ruim open. Die draait ook goed.

We zijn ook erg voor die lokale ondernemers. Als je dan kijkt naar de reden waarom die lokale ondernemers verdwijnen, dan ligt dat niet aan de verruiming van de winkelopeningstijden. Kijk bijvoorbeeld naar de reden waarom de dierenwinkel op de Heerlerbaan is verdwenen. Lees eens het hartverscheurende betoog op de Facebooksite van Happy Food. Dat zijn ook twee jonge ondernemers die vrijdag voor de laatste keer open zijn. Dat is echt hartverscheurend. Dat heeft niets te maken met de verruiming van de winkeltijden. Wij vinden wel dat daar meer aandacht naartoe mag gaan.

Samenvattend willen wij dan toch voor dit voorstel stemmen. Niet in de laatste plaats, van de grote supermarkten zijn het vaak franchises en lokale ondernemers die zo’n zaak drijven. Ik meen dat dit alleen bij de Jan Linders niet het geval is. Dank u wel, voorzitter.