Bijdrage Géron Centrumbad


23 juni 2021

Voorzitter,

de luxe van een zwembad zoals een centrumbad kost goud. Heerlen gaat voor tweemaal goud. Menige stad heeft afscheid moeten nemen van zijn zwembad, omdat de exploitatiekosten de pan uit rezen. Heerlen gaat voor twee zwembaden. Wordt dit centrumbad het elitebad voor privézwemmen?

Het kost nogal wat voordat je binnen bent. In Hoensbroek parkeer je gratis. Bij Adelante parkeer je gratis. Ook bij Mondriaan is dat het geval.

Het bezoekersaantal van 54.000 - wat ik gelezen heb in een van de rapporten - zal in de eerste jaren zeker niet worden bereikt. Misschien dat er in het begin wat meer nieuwsgierigen zijn, maar op den duur is dat een groot vraagteken. Immers, je vist met dit bad in een bestaande vijver. Het baantjes zwemmen door de oudere generatie neemt sterk af. Voor de jeugd is na zwemles het baantjes zwemmen niet populair. Die doen liever aan urban sports of gaan naar een fun bad.

Zwembad Otterveurdt was al onderbezet. Jonge gezinnen zijn mobiel en gaan naar Aquana. Met Hoensbroek, In de Bende, Adelante, Mondriaan en Van der Valk er nog eens bij, hebben wel heel dichtbij meer dan voldoende zwemwater. Hier is veel publiek geld mee gemoeid.
Voorzitter. Wat zijn nu de jaarlijkse kosten? Rapporten zijn in ruime mate geproduceerd, maar de echte lasten worden niet genoemd. Die worden onthouden. Hoeveel subsidie gaat er jaarlijks naar de twee baden toe? Waarvan men zegt: we hebben twee baden voor de prijs van één. Ik zou weleens willen weten wat dit nu aan subsidie kost.

In plaats van het zwembad op die plek, waar we kantoorruimte uit de markt willen nemen, zouden op zo'n toplocatie, zoals het wordt genoemd, ook prima woningen worden gerealiseerd in plaats van een gebouw af te breken. Daar gaat zo veel geld mee weg.

Dank u.