Behoort het orgel straks nog tot het straat­beeld?


17 december 2017

Wie kent hem niet, de orgelman van Heerlen die elke week zorgt voor sfeer in de winkelstraten. Vorige week kregen we het verhaal van Alfons van Gehlen te horen.

Alfons en zijn vrouw Hannie wonen in Heerlen. In het winkelcentrum van Heerlen treffen we Alfons en Hannie regelmatig aan achter hun draaiorgel, een oer-Hollands instrument. Al 35 jaar speelt Alfons draaiorgel, hij heeft nooit iets anders gedaan. Maar hoe lang kan hij dat nog blijven doen?

De inkomsten lopen jaar na jaar verder terug. Het water staat hen nu aan de lippen. De laatste tijd beginnen gezondheidsproblemen mee te spelen, waardoor nu ook het eigen risico van de ziektekosten een rol gaan spelen.
Alfons en Hannie willen op een waardige manier de kost verdienen. De omstandigheden die het werk van de orgelman mogelijk maken veranderen.

Het vergunningenbeleid van de gemeente, een regenachtig seizoen of evenementen in de stad, zorgen steeds weer voor onzekerheid. Een bijkomend effect van onze moderne samenleving is dat wij overal pinnen en nauwelijks contant geld op zak hebben. Bij Alfons en Hannie kun je niet pinnen. Zij gaan naar huis met een aalmoes. Dat is het lot van de zelfstandig ondernemer, maar als je geen reserves meer hebt, ga je onderuit.

De orgelman en zijn vrouw leven uitsluitend van de inkomsten van het orgel. Op hulp van gemeente Heerlen hebben zij geen recht en ze willen niet afhankelijk zijn van de sociale dienst.

Orgelmuziek in de straat brengt sfeer. Het is prettig voor ons, het winkelend publiek. Voor Alfons en Hannie is het sappelen, de financiƫle lasten die verband houden met ziek zijn, zoals het eigen risico, doen hun de das om. Binnenkort is het misschien wel niet meer te doen om hun vak uit te oefenen en verdwijnt het draaiorgel uit ons stadsbeeld. Willen we zorgen dat de orgelman kan blijven spelen, dan moet een blijvende oplossing worden gevonden.

Lieve mensen, het is bijna kerst. Wij doen een oproep om zeker nu voor Kerst ruimhartig te geven, en met dit verhaal in ons achterhoofd gaat dat vast wel lukken.

Alfons speelt op dinsdag en zaterdag van 10.00 tot 15.30 uur in de Saroleastraat.

Op woensdag speelt hij in Venlo of Roermond, donderdags in Sittard en vrijdag in Kerkrade.

Rek. nr NL43 INGB 0002 6538 45 t.n.v. A van Gehlen willen steunen, kunnen een bijdrage overmaken op zijn rekening.

(Dank aan Per Janssen voor de foto's).